Dieta śródziemnomorska

 
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA - to nie tylko dieta odchudzajaca, ale również sposób odżywiania się na całe życie.
 
Dieta Śródziemnomorska jest jedną z najbardziej urozmoiconych, najzdrowszych i najsmaczniejszych diet na całym Świecie.
 
Ostatnie badania potwierdziły, iż ludzie, którzy konsekwentnie przestrzegali zaleceń Diety Śródziemnomorskiej, żyją dłużej niż inni Europejczycy.
 
Podstawą tej diety są: warzywa, owoce, białe mięso, oliwa z oliwek, ciemne pieczywo, makaron, ryż, kasze, pieczywo pełnoziarniste i czerwone wino.
Potrawy przygotowywane są w wodzie i na parze, na ruszcie i grilu. Warzywa gotujemy lub podajemy na surowo. Konsekwentne stosowanie się do zasad diety śródziemnomorskiej, pozwala skutecznie schudnąć a potem bez trudu utrzymać pożądaną wagę.
 
Dieta Śródziemnomorska jest zalecana przez lekarzy dla wszystkich, w szczególności dla osób z chorobami kardiologicznymi, jako sposób odżywiania się do końca życia oraz jako profilaktyka chorób nowotworowych.

Dieta warzywno - owocowa

 
Podstawą diety warzywno owocowej, jest spożywanie trzech posiłków dziennie, składających się z warzyw surowych i gotowanych, zup warzywnych, owoców i soków.
Wskazane jest spożywanie kiszonych ogórków, kiszonej kapusty, soków z kiszonych ogórków, buraków... Do diety należy używać kopru, sałaty, spożywanie czosnku i chrzanu powoduje niszczenie bakterii gnilnych.

Dieta warzywnoowocowa jest odmianą postu. Powoduje on, że po kilku dniach organizm przestawia się na odżywianie endogenne, czyli zaczyna "zjadać" zapasy w postaci nagromadzonych złogów chorób. Złogi te powstają na skutek nieszczelnego jelita, z którego przenikają pewne cząsteczki blokując nasz system immunologiczny, jako złogi białkowe. Są one powodem obniżenia odporności organizmu. Jeżeli system immunologiczny jest zablokowany, nie widzi on chorób. Łatwym do sprawdzenia testem na szczelność jelita jest kolor moczu po zjedzeniu buraków. W procesie oczyszczania organizmu jelito uszczelnia się.

Po włączeniu się odżywiania endogennego, uruchamia się proteoliza (rozpad białek), pobudza ona procesy regeneracji i przyspiesza ustępowanie zmian zwyrodnieniowo-zapalnych. Uruchomienie lipolizy (rozpad tłuszczu) powoduje cofanie się miażdżycy, otyłości i usprawnianiu innych przemian.

Brak uczucia głodu powodują kwasy tłuszczowe, które przenikają do przewodu pokarmowego. W trakcie diety oczyszczającej jemy warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak:
- cebulowate (por, czosnek, cebula) 
- korzeniowe (burak, marchew, chrzan, seler, pietruszka, rzodkiewka,rzodkiew biała) 
- kapustne (biała kapusta, włoska, kalafior) 
- dyniowate (ogórki, ogórki kiszone,dynia, kabaczki) 
- psiankowate (papryka,pomidory) 
- liściaste (sałata, seler naciowy, zioła) 
- owoce (cytryny, jabłka, grejpfruty) 

Do posiłków dodajemy chrzan i czosnek w dowolnych ilościach. Ciekawostką jest, że zjedzenie nawet dużej ilości surowego czosnku nie powoduje skutku w postaci przykrego zapachu (ani z ust ani z ciała). Ilość zjedzonego pokarmu jest bez znaczenia. Ważna jest kolejność. Po rozpoczęciu diety owocowo-warzywnej organizm zaczyna wydalać z siebie toksyny. Może to spowodować w 3-4 dniu bóle głowy, biegunkę, ból stawów, ogólne złe samopoczucie. Po kilku dniach objawy te samoczynnie ustępują.

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej
- w celach profilaktycznych 
- zaburzenia czynnościowe (zgaga, nerwica, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego) 
- zaburzenia metabolizmu (ciśnienie, cukrzyca na lekach, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, skaza moczowa, kamica nerkowa zakrzepy) 
- choroby zwyrodnieniowe (zwyrodnienie stawów, łuszczyca, otłuszczenie wątroby, wrzody żołądka, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit) 
- defekty odporności immunologicznej (astma, nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, reumatoidalne zapalenia stawów)

Skutkiem stosowania diety owocowo - warzywnej są:
- obniżenie cholesterolu i poziomu ob 
- zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodników w organizmie 
- poprawienie ukrwienia organizmu 
- ustępowanie objawów wielu chorób 
- zmniejszenie wagi ciała lecz po kuracji waga powraca. W związku z tym  zalecane jest przejście na dietę śródziemnomorską pozbycia się efektu jo-jo 


Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej
- cukrzyca na insulinie 
- niedoczynność nadnerczy 
- ostra porfiria 
- nadczynność tarczycy 
- depresja 
- okres ciąży i karmienia 
- dzieci 
- gruźlica 
- zaawansowane choroby nowotworowe 
- zaawansowana niewydolność nerek, serca, wątroby 
- stany po przeszczepach narządów 
- stany bezpośrednio przed i pooperacyjne.
Apartament 16
 
Copyright ©2017 Willa Zosieńka, All Rights Reserved.
Liczba odwiedzin: 2524
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem